День Андрія - Калита

13 груд. 2020
13 груд. 2020
Покровський храм Святої Богородиці
Центральна, 36, Аджамка, Кіровоградська область

13 грудня православні християни відзначають День пам'яті апостола Андрія Первозванного. Це не тільки церковне свято, у народі воно називається Калита. У цей день молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на 13-е число ворожать на судженого.

Християнська легенда свідчить, що святий Андрій названий Первозванним, тому що був покликаний першим з 12 апостолів та учнів Ісуса Христа. Він був свідком служінь спасителя, його розп'яття та воскресіння з мертвих. За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. "На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут", - сказав апостол учням.

Хоча Андрій Первозванний – християнський святий, однак народні традиції, звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер, наприклад, ворожіння на долю. Згідно з українською традицією, на Андрія Первозванного дівчата та жінки ворожать. Також молодь збирається разом, щоб виконати обряд "кусання Калити" - хлопці повинні, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок калити. Тим, кому це вдається - доля обіцяє щасливе одруження, а хто був не дуже вправним - йшов від калити з вимазаним сажею обличчям.

Як би ви не святкували День Андрія чи Калиту, бажаємо вам робити це у приємному колі рідних та друзів. А ось кілька народних прикмет, щоб ви були здорові:

- Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною

- Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року


За матеріалами УНІАН



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: