​В Аджамці школярів годують по новому: більше фруктів, овочів та м’яса

24.01.22 10:00

Загальноосвітні заклади в територіальних громадах переходять на нові норми харчування школярів, згідно з державною програмою, що впроваджується з 10 січня.

Директорка Аджамського ліцею, Наталія Михайлівна Старосадча
, переконана, що подібних нововведень боятися не варто. Просто треба перебудувати свідомість, дати трохи часу дітям, щоб звикли, мати кухара з умілими руками і тоді все буде добре.

У коментарі для сайту «Аджамка-Інфо» Наталія Михайлівна розповіла:

«З 14 січня діток ми харчуємо по новому. Так, у нас нове меню, складене відповідно до нових норм, що запроваджені 305-ою постановою Кабінету Міністрів. Його нам погодила Держпродспоживслужба. Норми збільшено, тому не завжди дітки з’їдають. До таких порцій їм ще треба звикнути. Зокрема, каші тепер більше насипаємо. П’ять разів молочку даємо, частіше готуємо запіканки. В раціоні є твердий сир, йогурт. З фруктів - мандарини, апельсини, яблука, з овочів – капуста білокачанна, пекінська, червона, квашені капуста та огірки. Зелений заморожений горошок додаємо в салати. Зараз привчаємо дітей до всього і нічого страшного в цьому немає. Просто їм треба час, щоб звикнути. Адже навіть вдома вони так не харчуються».

Наталія Михайлівна також зазначила – важливим є той факт, що збільшено норми м’яса:

«Тепер ми можемо дати дітям більше м’ясного. І я це дуже підтримую. Та й загалом, не такий страшний чорт, як ним лякають. Всі страви, що мають італійські чи якісь інші назви, по факту, якщо відкрити технологічні карти, є звичайними для нас і ми вміємо їх готувати. Тільки, можливо, з додаванням якихось приправ. І щодо приправ, то ними ми не зловживаємо, бо дітям треба до них звикнути».

Є в нових нормах харчування і такі, які дещо не задовольняють директорку:

«Єдине, що мене не задовольняє – це зменшення норм хліба. Дітки – це підростаючий організм, вони звикли їсти все з хлібом. А він передбачений тільки три рази в тиждень, тож, ми змушені його розтягувати на п’ять днів. Доводиться давати шматочок менший, 18 грамів у день. До цього, ми могли давати 60 грамів хліба – шматок білого і шматок житнього».

Пані Наталія також додала, що, як керівниця навчального закладу вона задоволена фінансуванням харчування, що відбувається з бюджету громади:

«У нас виділяється 29 грн з копійками на одного учня початкових класів, 32 грн – на учня середнього віку, 34 грн – на старшокласника. Норми в них більші, тому дорожче харчування. Цих коштів вистачає на все, що передбачене в меню, запропоноване паном Клопотенком та дружиною президента. Ще нам треба перебудувати свідомість і тоді все буде добре».

До нововведень навчальний заклад підготувався і в технічному плані. За словами пані Наталії, перед новим роком були придбані спеціальні холодильники для йогуртів, міксери, блендери, а також новий посуд.

«За цей рік нас сім разів перевірила Держпродспоживслужба, то у нас все у повному порядку. Ще й воду по-новому провели у харчоблок», - зазначила директорка.

А, підсумовуючи, Наталія Михайлівна додала:

«Якщо подивитися на нове меню, то там справді багато того, що раніше ми не давали – омлети, запіканки, яйця. Раніше був традиційний обід, до якого діти більше звикли, всього на всього. От, до прикладу, какао давали раз у два тижні, а тепер маємо можливість робити це частіше. Просто дітям треба звикнути до всього, до тієї самої збільшеної порції каші. Головне, щоб були умілі руки і кухар на своєму місці, який любить свою роботу і має позитивне мислення. Головне ж приготувати смачно. Тоді дитина все із задоволенням з’їсть».


Спілкувалася Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: