​Краєзнавчі студії: Як святкували Новий рік в Єлисаветграді

06.01.22 10:00

На чергові краєзнавчі студії в бібліотеку Чижевського завітали краєзнавець-журналіст Володимир Поліщук та відомий в місті колекціонер-філокартист Юрій Тютюшкін. Вони розповіли про традиції святкування в Єлисаветграді Нового року та Різдва, про ялинки, новорічний стіл та Діда Мороза.

«Про те, як мешканці цього міста відзначали новорічні та різдвяні свята ми дізнаємося з двох джерел. Перше – це місцева преса. Друге – атрибут святкування Нового року – поштова листівка. Слід сказати, що до кінця ХІХ століття різдвяні свята за значимістю та пишністю переважали новорічні. Проте на початку XXстоліття ситуація змінилася», - зазначив пан Володимир.

Що ж ставили тоді мешканці на святковий стіл? Звісно, олів’є. Проте готували салат за рецептом, який відрізняється від сучасного. Питання ціни на продукти було актуальним і сто років тому. «Цены на продукты на базаре в последнее время сильно возросли…» - писав у 1909 році «Голос юга».

Ми вже вказували, що одним з атрибутів Нового року були поштові листівки. Перші новорічні листівки з’явилися у Петербурзі 1898 року. Для них були характерними традиційні європейські сюжети. Цікаво, що Діда Мороза та Снігуроньку рідко зображали. Частіше Святого Миколая, ялинки та санчата.

На краєзнавчих студіях можна було побачити п’ятдесят листівок з колекції Юрія Тютюшкіна. За його словами, зібрати колекцію йому допомагали старенькі жительки міста, які дарували йому листівки і ділилися спогадами про святкування Нового року та Різдва багато років тому.

Колекціонер розповів, що раніше в місті ставили тільки живі ялинки, які привозили зі Знам’янки, а з 1987 року на головній площі міста почали встановлювати штучні.

Як святкували новорічно-різдвяні дні в Єлисаветграді можна подивитись на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням


текст: Євген Іщенко,
відділ соціокультурної діяльності



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: