Відсутність чистої питної води та інші екологічні проблеми області

05.11.21 10:00

Екоактивісти громадської організації «Флора», разом з журналістами засобів масової інформації Кіровоградської області, прийняли участь у прес-турі. Під час заходу, учасники ознайомились з деякими екологічними проблемами, що мають місце у Кіровоградській області.

Учасники прес-туру відвідали помешкання «Отчий Дом», де проживає сім’я, яка доглядає більше десяти дітей. Виявилось, що у 2020 році, на території розташування помешкання, у колодязях почала зникати вода. З метою вирішення проблеми, мешканці зробили свердловину на значну глибину для отримання чистої питної води у достатній кількості. 8 вересня, екоактивісти ГО «Флора» відібрали зразки з цього джерела для проведення дослідження. Аналізи були проведені у Державній установі «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Отримані результати засвідчили, що доставлений зразок води питної, за мікробіологічними показниками, санітарно-хімічними показниками та вмістом радону не відповідає вимогам діючих стандартів. В такій ситуації, у зв’язку з відсутністю централізованого водопостачання, мешканці будинку «Отчий Дом», фактично позбавлені можливості споживати чисту питну воду.

Окрім того, під час прес-туру було проведено спілкування з мешканцями селища Первозванівка. Під час зустрічі, люди скаржились на жахливі наслідки функціонування у безпосередній близькості до їх помешкань, відстійників ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Мешканці повідомили, що вони неодноразово скаржились до різних інституцій, однак відстійники продовжують функціонувати. Таким чином, люди, які проживають у безпосередній близькості до відстійників ОКВП «Дніпро-Кіровоград» відчувають беззахисність та страждають від наслідків неефективної очистки каналізаційних стоків.

Завершальним етапом прес-туру стало відвідування одного з найпопулярніших громадських джерел обласного центру. Джерела, розташованого на Озерній балці за адресою тупик Озерний 1.

Громадські активісти, у вересні 2021 року, проаналізували проби води з цього джерела за мікробіологічними, фізико-хімічними, органолептичними, санітарно-токсикологічними та радіологічними показниками (на вміст радону-222). Аналізи здійснювались у лабораторіях Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Отримані результати засвідчили, що по абсолютній більшості показників, вода відповідала вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 (нормативний документ, що встановлює гранично допустимі норми для різних забруднюючих речовин та індикаторів забруднення). Єдиним виключенням став вміст мікробіологічних організмів.

Виявилось, що вода з означеного джерела, мала перевищення по вмісту «Загальних» коліформ. Це значить, що у воді, з перевищенням допустимої концентрації, міститься специфічна група бактерій, які в дуже великих кількостях зосереджуються у фекаліях теплокровних тварин. Такі грам-негативних бактерії (палички), живуть та розмножуються в нижньому відділі шлунково-кишкового тракту людини і теплокровних тварин. Що це значить? Наявність коліформ, як правило, вказує, що вода була забруднена тваринною фекальною речовиною і може сигналізувати про наявність у воді більш небезпечних речовин, що викликають хвороби. Значні рівні коліформних бактерій можуть бути у підземних джерелах, коли септична система розташовується занадто близько до свердловини.

Окрім того, результати показали, що у дослідженій пробі, були присутні Escherichia Coli. Це звичайні кишкові палички, які живуть там же де і загальні коліформи. На сьогодні зустрічається доволі значна кількість різновидів Escherichia Coli. Більшість із них є безпечними для людини. Водночас, деякі з них, можуть викликати інфекційні захворювання, які характеризується інтоксикацією та лихоманкою. Як правило, ураженню підлягає шлунково-кишковий тракт, дещо рідше — сечовивідні, жовчовивідні шляхи, а також інші органи. В окремих випадках може розвиватись сепсис. Однак, які саме різновиди кишкової палички були виявлені у джерелі з Озерної балки, протокол випробування не містить.

Спираючись на результати аналізу, екоактивісти ГО «Флора», закликають мешканців, які користуються джерелом, не хвилюватись, а продовжувати пити воду, однак лише після її кип’ятіння. Однак, результати дослідження також доводять, що навіть чисті джерела забрудюються внаслідок відстуності ефективної системи водовідведення на рівні області.

ДОДАТКОВО:

Серед перевірених у Кіровоградській області, протягом 2019 року, громадських та індивідуальних колодязів, 59.4% мали перевищення гранично допустимої концентрації нітратів. У Чехії, у цьому ж році, кількість громадських джерел з перевищеним вмістом нітратів склала лише 4%. В чому секрет успіху Чехії та чому жителі Кіровоградщини споживають забруднену воду, досліджували екоактивісти громадської організації «Флора».

Що спільного ….

У Чехії, як і у Кіровоградській області, діють нормативно-правові вимоги щодо здійснення лабораторних досліджень питної води за різними показниками. Отримані результати, мають відповідати спеціально прийнятим на рівні країни санітарно-гігієнічним нормам. Ці норми чітко визначають гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин у воді. Всі результати здійснених по країні аналізів, у Чехії акумулюються у спеціальній інформаційній системі (IS PiVo), яка адмініструється Міністерством Здоров’я. В Україні така система відсутня. Однак, як Чехія, так і Кіровоградська область, мають схожі системи забезпечення мешканців питною водою та водовідведенням. А саме, доступність питної води через централізоване водопостачання та громадські або індивідуальні колодязі (джерела) і водовідведення, яке передбачає очистку використаної води (каналізаційних стоків). Порівняльний аналіз деяких показників роботи саме цих систем, може надати відповідь на важливе питання. Чому у Кіровоградській області у 15 разів більше колодязів з перевищеним вмістом нітратів, ніж у Чехії.

Підходи єдині але реалізація різна

Плануючи вступ до Європейського Союзу, Чеська Республіка не залишила без уваги вирішення питань, пов’язаних з водою. Зокрема щодо забезпечення мешканців своїх територій доступом до чистої питної води та ефективних заходів очищення стоків (wastewater treatment), відповідно до загальноприйнятних стандартів ЄС. Так, ще до вступу в ЄС, Чехія зобов’язалась гарантувати очищення стоків в усіх муніципалітетах з кількістю мешканців від 2000 та більше.

Виконуючи проголошені зобов’язання, в тому числі щодо забезпечення громадян чистою питною воду країна досягла відчутних результатів. Станом на початок 2020 року, 95% населення країни отримували чисту питну воду, яка проходила спеціальну очистку і доставлялась централізовано. Кіровоградська область, за цим критерієм має зовсім інший показник.

У Кіровоградській області, централізованим водопостачанням забезпечено лише 62.8% населення. При цьому в регіоні існують доволі великі селища міського типу в яких проживає більше 5 тис. мешканців і де відсутнє централізоване водопостачання. Приміром, Знам’янка Друга та Павлиш. Ще гіршою, для Кіровоградської області виглядає ситуація, якщо порівняти практику щодо водовідведення та очищення стоків.

Станом на початок 2017 року, 84.7% населення Чехії мало доступ до послуг водовідведення. Таким чином, ще у 2017 році, країна досягла показника очищеної води у 97.3% від загальної кількості стічних вод. Водночас Кіровоградщина, станом на початок 2020 року, послугами водовідведення забезпечила лише 42.8% мешканців. Показовим є те, що в регіоні, навіть міста обласного значення не забезпечені в повному обсягу централізованим водовідведенням. У містах цей показник досягає 74.9%, водночас у селах лише 5,2 %. Таким чином у Кіровоградській області лише 33.3% стічних вод пройшли процес очищення. Тому можна не помилитись, якщо зазначити, що протягом 2019 року близько 51.5 млн. м3 стічних вод, без проходження процесу очистки було вилито в ґрунт та водні об’єкти Кіровоградської області.

Можливий результат

Разом з тим, незважаючи на такі розбіжності, Чехія та Україна мають ще дещо спільне. А саме, нормативне закріплення щодо максимально допустимої граничної концентрації нітратів у питній воді. Як у Чехії, так і у Кіровоградській області, цей показник має не перевищувати 50 мг\л. Але на цьому «спільне» закінчується. Адже так свідчать результати лабораторних досліджень води з підземних джерел, виконаних протягом 2019 року на Кіровоградщині та Чехії. За цей період у Чехії було проаналізовано 5866 зразків води з 296 громадських колодязів та 2177 комерційних джерел, які поставляють воду. У Кіровоградській області, державною установою «Кіровоградський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України» за цей період було виконано 1837 досліджень (щодо визначення кількості нітратів). В результаті, було виявлено, що у Чехії лише 4% обстежених підземних джерел (колодязів) мали перевищення гранично допустимої концентрації нітратів. У Кіровоградській області, кількість досліджених підземних джерел з перевищеним вмістом нітратів сягнула – 59.4%.

Забруднення громадських джерел нітратами, підтверджується і результатами досліджень виконаних аналітично-дослідницьким відділом громадської організації «Флора». На початку 2021 року, були досліджені деякі джерела міста Кропивницького. У всіх зразках вод підземних джерел обласного центру було виявлено перевищення норми. З урахуванням невизначеності в «джерелі Святого Даниїла» кількість нітратів досягла 135.42 мг/дм3, у колодязі за вул. Мотокросна 45 цей показник сягнув 198,4 мг/дм3.

Визначаючи шляхи забруднення, фахівці ГО «Флора» зазначили, що існує три основні способи потрапляння нітратів у підземні води. Перший – вплив великого хімічного виробництва азотної або нафтопереробної промисловості. Другий — змив з полів нітратних добрив. Третій – розпад продуктів життєдіяльності людини, в основному — фекалій та відходів, які в значних обсягах містяться у стічних каналізаційних водах.

Оскільки в обласному центрі немає об’єктів нафтопереробної промисловості та відсутні поля, що обробляються нітратними добривами, основним шляхом забруднення ґрунтових вод можна вважати зливні ями, які використовуються у домогосподарствах, де відсутня каналізаційна мережа.

Таким чином, досвід Чехії, може свідчити про те, значні концентрації нітратів у джерелах Кіровоградщини є насідком відсутності практики очищення стічних каналізаційних вод. Тому для Кіровоградської області, важливим є суттєве зниження кількості неочищених вод, які потрапляють у навколишнє середовище без очищення. Досягнення саме цих показників, має стати основним напрямком роботи органів місцевого самоврядування Кіровоградської області.

Захід було проведено за фінансової підтримки Посольства Франції в Україні. Думки, висновки та зміст належать організаторам заходу і не обов’язково відображають погляди Посольства Франції. Відповідальність несе виключно Громадська організація «Флора», м. Кропивницький, що виконує проект “Доступ до питної води, силами молоді, задля сталого розвитку громад”.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: