​Кропивницька районна лікарня: Закрити не можна залишити

21.10.21 10:00

Зберегти центральну районну лікарню на Балашівці від закриття – питання номер один у списку районної ради чи не з перших днів нової каденції, незважаючи на купу інших важливих питань.

Баталії тривають понад пів року – постійні засідання комісій, зустрічі з головами і депутатами громад, жителями сіл, роз’яснення ситуації… Згідно із законом, районна рада, на балансі якої лікарня, не може утримувати медзаклад, бо тепер це повноваження громад.

ЯКЩО ГРОМАДИ НЕ УТРИМУВАТИМУТЬ ЛІКАРНЮ, ЇЇ НЕ БУДЕ

Кропивницька районна лікарня обслуговує жителів колишнього Кіровоградського району, а нині п’ятьох громад – Аджамської, Великосеверинівської, Катеринівської, Соколівської та Первозванівської. На сесії Кропивницької районної ради депутати прийняли рішення про згоду на передачу лікарні у спільну власність цим громадам. Наступний етап – громади мали прийняти відповідні рішення.

– До 1 липня ми надавали пропозиції передати лікарню і майновий комплекс до міста Кропивницького, тому що вона розташована на території обласного центру, а також до п’ятьох громад Кропивницького району навколо міста, жителі яких історично обслуговуються у цій лікарні, – говорить голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко. – Ми неодноразово клопотали щодо вирішення цього питання перед міським та обласним керівництвом, а також очільниками громад. Проводили засідання комісій, на сесії районної ради розглядали питання існування лікарні, зустрічалися з головами громад, відвідували сесійні засідання громад, проводили роз’яснення серед депутатів сільських рад про виконання законодавства щодо утримання лікарні, весь час проводили роз’яснювальну роботу серед населення…

Районна рада за ініціативи Андрія Лейбенка провела опитування. Запитали думку більше тисячі людей у 37 населених пунктах колишнього Кропивницького району. Майже 75% людей за те, щоб лікарня працювала для жителів громад. Але остаточне рішення прийматимуть депутати сільських рад.

Та поки громади не повідомляють про готовність взяти на баланс лікарню, обласна рада заявила, що готова до передачі лікарні до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Кіровоградської області.

Втім у районній раді пояснюють, що заява облради, що вони готові прийняти ЦРЛ – юридично не правильна.

– Від обласної ради був лист ще на початку року з пропозицією передати їм у комунальну власність цілісно-майновий комплекс без установи «Центральна районна лікарня». На що Кропивницька районна рада надала зустрічну пропозицію – передати не тільки майновий комплекс, а й установу, тобто саму лікарню. Адже цілісно-майновий комплекс – це лише будівлі та приміщення, – пояснює голова районної ради. – Нам відповіли, що попередньо погоджуються, але потрібно ще це питання обговорити на комісіях. Обіцяли повідомити про рішення. До цього часу жодного повідомлення не було. Водночас і жодна громада не прийняла рішення про взяття на баланс лікарні.

ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЛІКАРНІ ПОТРІБНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА ГРОМАД

- Завдяки згуртованій роботі депутатського корпусу на сесії районної ради у червні із залишків районного бюджету виділили і направили кошти на лікарню у розмірі один мільйон 46 тисяч гривень для погашення боргу за минулий опалювальний сезон. У цьому році такої можливості не буде, бо дохідна частина бюджету, за прогнозами на наступний рік, складає лише 60 тисяч гривень. Крім цього, утримання всіх об’єктів та установ – це прямий обов’язок, згідно із законодавством, територіальних громад, – констатує голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко.

Якщо обласна рада прийме на баланс установу, то медзаклад, ймовірно, змінить свій профільний напрямок і перестане бути лікарнею другого рівня, куди люди звертаються за направленнями від сімейних лікарів. Щоб лишити нинішній функціонал лікарні, громади мають взяти її на баланс і утримувати.

Кошти потрібні незначні – лише на комунальні послуги. На сьогоднішній день у лікарні є дев’ять пакетів медичних гарантій, які повністю покривають заробітну плату майже 300 працівникам лікарні.

– ЦРЛ зареєстрована в селі Аджамка. Податки від зарплат лікарів районної лікарні надходять до бюджету громади. А це – майже 2,5 мільйона гривень у рік. По суті, це кошти лікарні і можуть бути спрямовані, наприклад, на оплату комунальних послуг. Тому з кожної з п’яти громад додатково потрібно десь по 500 тисяч гривень у рік на утримання лікарні, – говорить Андрій Лейбенко.

Із цього приводу керівництво районної ради неодноразово спілкувалося з головою і депутатами Аджамської територіальної громади.

– Не може бути так, щоб кошти від податків лікарні йшли на закриття проблемних питань бюджету Аджамської громади, у тому числі й освітньої сфери! У той час, коли лікарня під загрозою закриття! До того ж, п’ять громад щорічно отримують субвенцію від державного бюджету на охорону здоров’я, втім не виділяють жодної копійки на лікувальний заклад другого рівня, який обслуговує медичні потреби їхніх же жителів, – зауважує Андрій Лейбенко.

Питання подальшого існування лікарні на Балашівці залишається відкритим.

– Наразі ситуація з лікарнею складна. Без роботи можуть лиши­тися майже 300 працівників, без лікарської допомоги – тисячі людей. Ми шукаємо шляхи порятунку лікарні від закриття, – говорить очільник районної ради.

текст: Ірина Іванова, джерело - Кіровоградська правда



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: