​Лікарня під загрозою закриття – п’ять громад можуть залишитися без медичної допомоги

18.06.21 10:00

Кропивницька центральна районна лікарня під загрозою закриття. Громади досі не взяли її у спільну власність. А обслуговує вона жителів п’яти територіальних громад – Аджамської, Великосеверинівської, Катеринівської, Первозванівської та Соколівської (колишній Кропивницький район). Чого чекати мешканцям громад, чи підтримують вони збереження закладу і що робить для цього влада, розповів Андрій Лейбенко, очільник Кропивницької районної ради в інтерв’ю газеті «Кіровоградська правда».

Зокрема, Андрій Лейбенко розповів: «На сесії районної ради ми прийняли рішення про згоду на передачу лікарні у суспільну власність цим громадам. Наступинй етап - громади мають прийняти відповідні рішення. Я особисто з листом звернувся до кожного депутата п’ятьох громад про важливість прийняття ЦРЛ у спільну власність. Неодноразово зустрічався і говорив на цю тему з очільниками громад. Нині очікуємо їхні рішення. Якщо вони не погодяться прийняти лікарню у спільну власність, це загрожує закриттям закладу. Без роботи зостануться понад 200 медпрацівників, а жителі громад залишаться без вторинної ланки медичної допомоги. Це може мати вкрай негативні наслідки, а в період пандемії це взагалі недопустимо».

Очільник райради також зазначив, що нині лікарня має дев’ять пакетів медичних гаратій, а у грудні їх було п’ять. Це стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах; профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах; стоматологічна допомога дорослим і дітям; ведення вагітності в амбулаторих умовах; мамографія; діагностика, лікування та супровід осіб з вірусом імунодефіциту людини та підозрою ВІЛ; медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи; стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям.

Що стосується утримання лікарні, то в рік необхідно близько п’яти мільйонів гривень. Цей факт підтвердив Андрій Лейбенко і додав, що це кошти на комунальні послуги, адже зарплати, згідно із законодавством, забезпечує національна служба здоров'я України.

Очільник райради також прокоментував, чи під силу така сума п’ятьом громадам: «Оскільки ЦРЛ зареєстрована в селі Аджамка, то податки від зарплат лікарів районної лікарні надходять до бюджету громади. А це - майже 2,5 мільйони гривень. По суті, це кошти лікарні і можуть бути спрямовані, наприклад, на оплату комунальних послуг. Тому з кожної з п’яти громад додатково потрібно десь по 500 тисяч гривень у рік на утримання лікарні».

Андрій Лейбенко також розповів, що ініціював опитування жителів громад стосовно ситуації, що склалася навколо лікарні: «Ми запитали думки більше тисячі людей у 37 населених пунктах колишнього Кропивницького району. Майже 75% людей за те, щоб лікарня працювала для жителів громад. Ці результати яскраво підтверджують, що лікарня - це необхідність і вона має існувати, але остаточне рішення прийматимуть депутати сільських рад».


Звертатися з будь-яких питань можна на Гарячу лінія голови
Кропивницької районної ради - 0 800 75 75 10.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: