​Червоний Яр запрошує на фестиваль «Голос Кропивницького району – діти» в Аджамку!

16.06.21 10:00

Кропивницький район готується до фестивалю. П’ять громад – Аджамська, Великосеверинівська, Соколівська, Катеринівська та Первозванівська зберуться в Аджамці, де юні вокалісти змагатимуться за гран-прі.

Що це за фестиваль, хто братиме в ньому участь, коли його було започатковано та багато іншого розповіла Вікторія Ступнікова, директорка Будинку культури села Червоний Яр.

- Пані Вікторіє, ми спілкуємося з Вами не вперше. Схоже, вас переповнює ентузіазм та радість від події, що наближається. Розкажіть, будь ласка, про цей фестиваль.

- Ви знаєте, що наш район збільшився. Загалом нині маємо 17 громад. Наша, новостворена – одна з небагатих. Ми поки напрацьовуємо кошти. Оскільки фестиваль «Голос-Діти» Кропивницького району проводився у межах нашого колишнього, Кропивницького району, так він і буде відбуватися для цих п’яти громад.

Сільські клуби дуже зацікавлені в цьому фестивалі, вони і раніше були дуже активні в нашому районі. Пригадую, як брали участь в «Калиновому співі», йшли колоною у вишиванках, такі гарні. У нас була чудова база при районному Будинку культури. Ми зберігаємо те спілкування, яке у нас було.

А фестиваль «Голос-Діти» Кропивницького району був започаткований тоді ще Кіровоградською РДА і Високобайрацьким Будинком культури, яким керувала Кінша Ірина Михайлівна. Вона внесла таку пропозицію – провести в районі, на базі Високих Байраків, такий фестиваль. І ми зробили пробний у 2018-му році. І на цей пробний з’їхався увесь район. Було більше 50-ти учасників, від малого до великого. Дуже гарний вийшов фестиваль, ось так він і прижився.

- Територія проведення щороку змінюється, за яким принципом?

- За правилами фестивалю переможець, який отримує гран-прі, наступного року приймає у себе на території цей фестиваль. У 2018-му році відкривали Високі Байраки, потім з Вільного хлопчик талановитий переміг, потім фестиваль був он-лайн у 2020-му році, гран-прі здобув Влад Іванов, наш учасник з Червоного Яру. Тому тепер от ми будемо приймати.

- Переможець з Червоного Яру, а фестиваль проходитиме в Аджамці. Чому?

- Аджамка – центр нашої територіальної громади. Там більше можливостей, більший Будинок культури, краща матеріально-технічна база для фестивалю такого рівня.

- Проведення фестивалю, як не крути, потребує фінансування. Де братимете кошти і чи підтримала вас місцева влада?

- Пройшли вибори, ми стали громадою, тому приймаємо цей фестиваль для дітей і для юнацтва. Голова Аджамської громади Тетяна Анатоліївна Зайченко дуже підтримує цю нашу ініціативу. Я думала, що буде важкувато, але ні, я їй все пояснила, що це за фестиваль, що він є у планах на цей рік. Вона підтримала, запевнила, що все буде добре, вона проведе роботу зі спонсорами, кошти будуть і на гран-прі, і на премії. І на пригощення для діток, які приїдуть з району. Раніше, і в Байраках, і у Вільному, де фестиваль проходиа, спонсори приєднувалися, то все було феєрично – і каша варилася, і морозивом пригощали, і вата крутилася, і батути стояли. Проводився напередодні або після Дня захисту дітей. Так цей фестиваль спланований був, щоб діти мали нагоду і розважитися, і талант свій показати. А ми вже попали в цю пандемію. Що-що, а культура від цього дуже страждає. Бо заходи проводяться для людей, це масові заходи. А цього немає зараз. І нас це стримує, тому каші не буде, але сік, водичка, круасанчики будуть для учасників, які з’їдуться.

- Ваші, червоноярські учасники, вже готові? Багато бажаючих?

- У дітей загорілися очі. Вони мене питають, чи можна брати участь? А я їм кажу, що все серйозно, треба зареєструватися, подати заявки, а участь можуть взяти всі бажаючі.

- То коли саме відбудеться фестиваль?

- Фестиваль відбудеться 25 червня на базі Аджамського Будинку культури. Реєстрація учасників почнеться а 10-ій ранку. Якою буде кількість учасників, знатимемо вже після 10 червня, це останній день подачі заявок на участь.

- Хто визначатиме переможців? Склад журі – це запрошені чи кимось призначені люди?

- В цьому році буде гарне компетентне журі, вони відгукнулися і погодилися приїхати до Аджамки власним ходом, за власний кошт. Сподіваюся, наша територія не підкачає. Хотілося б, щоб ми були серед кращих. Засиділися ми вже з цією пандемією, хочеться свята для діток. Раніше були пришкільні табори, тепер їх немає. Ми працювали з дітками у такому форматі, якісь розваги вигадували, проводили. А зараз немає. Тепер от дивлюся на свою вулицю, яка називається Молодіжною, там школярі бігають з м’ячем. І їм не вистачає таборів. Пандемія внесла корективи у наше повсякденне життя. Але треба сподіватися на краще.

- Пані Вікторіє, це фестиваль виключно для вокалістів?

- Так. Можливі дуети і гурти. Учасники змагатимуться в трьох категоріях. Більшість діток співають сучасні пісні – англійською або українською мовами. Але є такі дітки, як от у нас Саша Параниця – у нього етноспів. Це унікальний юнак. Питаю, звідки знаєш такі пісні? А він з бабусею поруч увесь час, вона десь із західної України. Вона йому співає, а він потім разом нею. Ось такі у нас чудові дітки.


Спілкувалася Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: