​Реалії сільської школи – програму виконано повністю попри відсутність покращень у технічному забезпеченні

04.06.21 11:22

Навчальний рік завершено – учні пішли на канікули. Що змінилося у школах від минулого року, у зв’язку із запровадженням дистанційного навчання?

Любов Юріївна Землянська
Любов Юріївна Землянська
Про якість освіти, технічне забезпечення у селі, оздоровлення дітей та особливості ЗНО, розповіла Любов Юріївна Землянська, директорка Червоноярського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти I-III ступенів – заклад дошкільної освіти» Аджамської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області.

- Любов Юріївна, як учні вашої школи закінчили навчальний рік, якою була готовність до ЗНО?

- В цьому навчальному році у нас не було 11-го класу, тому проблеми ЗНО пройшли повз нас. Ні з доставкою, ні з підготовкою проблем у нас не було, бо не було кого готувати. По тому, як наші колишні випускники здають, то знаю, що ЗНО було не таким складним, як на мене. Але для дітей, в силу того, що довгий час вони перебували на карантині, завдання виявилися таки складнуватими. Але це, знову ж таки, на мою думку, і вона не зовсім об’єктивна, бо наші випускники не складали ЗНО.

А щодо того, як закінчили навчальний рік, то програму ми виконали повністю, в повному об’ємі. Двічі були на дистанційному навчанні, оскільки було виявлено і підтверджено коронавірусну хворобу. Першого разу – це були педагогічні працівники, а другого – учні дев’ятого класу. Також взимку були тиждень на дистанційному навчанні, як і всі школи в нашій територіальній громаді. Якщо порівняти дистанційне навчання цього року з минулим, то воно відрізняється. Чим саме? Тим, що ми були до нього вже готові. Коли воно розпочиналося, ми чітко розуміли, що і за чим нам потрібно робити. До нього більш детально були підготовлені і учні, і батьки. Не скажу, що були в захваті ми чи діти, але все ж таки ми знали, що з цим робити. Не скажу, що дистанційне навчання якось негативно вплинуло на результати в цьому році, бо воно було не довгим, тривало фрагментально і було розірване в часі. Те, що діти не встигли засвоїти вдома, вчителі мали можливість надолужити під час повернення у школу. Звичайно, батьки хвилювалися і хотіли, щоб дистанційного навчання взагалі не було. Але, попри все, рік ми закінчили добре.

- Навчання закінчилося – настав час думати про відпочинок. Чи буде традиційне оздоровлення школярів у школі?-

На мою думку, оздоровлення в цьому навчальному році взагалі є недоцільним. Чому? Карантинні обмеження не зняті по всій країні. По-перше, якщо зважати на ті норми, що діють станом на зараз, ми не маємо права збирати дітей в одну групу більше, ніж 20 осіб, і не маємо права їх ніде возити на екскурсії. Звичайно, порушуючи це, деякі заклади возять дітей, але ми цілий рік жили на «пороховій бочці», сподіваючись, що ніхто не захворіє – ні діти, ні вчителі. Щоразу проводили всі дезінфекційні заходи, це було постійно, як система. І хвилювалися, як за дітей, так і за вчителів. Діти часто безсимптомно переносять цю хворобу, а от старше покоління, педагогічні працівники, таки хворіли. Тому, наражати дітей на небезпеку ще й оцим оздоровленням і так само педагогічних працівників, в цьому році було не варто. Я спілкувалася з представниками держпродспоживслужби, вони розділяють мою думку. І кажуть, що краще було б для дітей, щоб заклади освіти, цього року, утримались від оздоровлення, як такого.

В нашій сільській раді прислухалися до думки директорів шкіл – нашої, Аджамки та Веселівки. Всі погодилися, що від цього буде набагато менше користі, ніж шкоди дітям. То в нас з 1 червня не проводяться такі заходи з оздоровлення, які проводилися зазвичай щороку. Я вважаю, це правильно. Якщо батьки захочуть, щоб їх дітки десь оздоровилися, то зможуть організувати їм адекватний відпочинок.

- Любов Юріївна, а скільки загалом діток у вашій школі навчається?

- 56 і 13 в дошкільному підрозділі. Маємо дев’ять класів. Цього року випустили вісім дев’ятикласників.

- На вашу думку, як вплине на якість освіти, дистанційне навчання?

- Я от дивлюся відгуки дітей, які складали ЗНО з математики, бо я викладаю математику в школі, це мені близько. В цьому році дали набагато спрощені тести, ще й з усіма базовими формулами з алгебри і геометрії. Попри те, що це суттєво спрощувало складання ЗНО, діти писали відгуки, що тестування складне. І таких відгуків дуже багато. На мою думку, якість результатів ЗНО не буде вищим, чим минулий та позаминулий рік. Але ще не перевірені усі роботи. Гадаю, якість буде погіршуватися, не зважаючи на те, що є всі формули. Хоча, можливо, я помиляюся. Дистанційне навчання, звичайно, було необхідним, з огляду на ситуацію, в якій ми всі опинилися. Та про його якість можна буде говорити після результатів ЗНО.

- Чи були вчителі, учні та батьки цього року більш підготовленими до дистанційного навчання? Що скажете про технічне забезпечення, воно покращилося?

- Проблеми технічні, які були, в принципі, такі ж і лишилися. Але вчителі навчилися більш якісно користуватися різними додатками. Освітні платформи, уроки та відео в ютуб, вони навчилися скеровувати дітям. Гаджетів у педагогічних працівників, як і у дітей, більше не стало. Швидкість інтернету в населеному пункті не покращилася. Яким було технічне оснащення, таким воно лишилося і на цей рік.


Спілкувалася Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: