​Руханка онлайн: в Аджамці поєднали спорт і сучасні технології!

23.03.21 10:00

Прописну істину: в здоровому тілі – здоровий дух, пропагує у селі Аджамка місцева мешканка Інна Шевченко. Для цього вона почала використовувати сучасні технології і проводить ранкові руханки онлайн.

Підписуйтесь на пані Інну - у Фейсбуці

До її прямих включень приєднуються не лише односельчани, а й родичі та знайомі з інших міст і навіть з-за кордону. Жінка переконана – сільським мешканцям вкрай потрібен фітнес-клуб або принаймні можливість колективно займатися руханками, щоб заряджати один одного енергією та позитивом.

- Пані Інно, розкажіть, будь ласка, про себе - де народились, навчались, працювали раніше?

- Народилася в Аджамці і проживаю тут увесь час. Ходила до місцевої школи, а після закінчення навчалася в Кіровоградському середньому професійно-технічному училищі. Мріяла працювати в Аджамці, в ательє, коли вивчуся. Але почалася перебудова і ательє зачинили. Тому почала працювати вдома – шила одяг на замовлення та ремонтувала його. А потім, з часом, почала працювати в колгоспі на ваговій, важила корм для худоби. А коли колгоспи почали розпадатися, пішла в магазин продавцем. Працювала років десять, а може й більше, але його також закрили. Тому почала займатися домогосподарством – ми тримаємо корівку, тож продавали на базарі молоко, сир, сметану, масло. З часом зрозуміла, що це не моє і я хочу займатися тим, що мені подобається.

- І що ж вам подобалося? Чим займаєтесь нині у повсякденному житті?

- Мріяла стати хорошим масажистом. І в 46 років моя мрія таки здійснилася. Я пройшла курси класичного та антицелюлітного масажів, моделюючого масажу обличчя. І от нині займаюся своєю улюбленою справою – роблю людям масажі. І вони за це дуже вдячні.

- А як виникла ідея проводити заходи онлайн, і чому саме руханку?

- У мене спочатку не було таких ідей, як от проводити руханку он-лайн. Навіть в думках такого не було. Та коли зустрічалася зі своїми друзями, вони завжди скаржилися на своє самопочуття, що з віком стає важче рухатися, нічого не хочеться робити. Я їм радила займатися руханкою. Але у них завжди була купа відмовок. І я вже кілька років їх вмовляю, щоб робили руханку. Завжди пропоную зібратися навесні, на стадіоні. Вони спочатку погоджуються, а коли доходить до діла, у них тисяча причин, щоб не займатися. І тоді у мене виникла така ідея – займатися ранковою руханкою в онлайн. Зараз такий час, що всі і все в інтернеті. Подумала, чому б і мені таке не робити? Почала пробувати робити прямі включення, щоб побачити, чи хтось буде їх дивитися. І якось так воно пішло.

- По вашому сільським жителям це потрібно? Вони ж і так ближче до природи, до свіжого повітря, мають господарство, не сидять на місці.

- Саме тому мені дуже хочеться, щоб люди, які проживають в селах, займалися руханками, бо вони завжди заклопотані своїм господарством, а на себе просто не мають часу. Подивишся – а вони згорблені від важкої праці, ноги ледве переставляють.

От чому я сама почала руханку робити? Коли мені виповнилося 40 років, я почала помічати, що моє тіло не хоче мене слухати. З’явилася скутість – тіло почало боліти, руки, ноги, шия, спина. І я сказала собі – стоп! Як то кажуть, взяла себе в руки. І почала їздити в Кропивницький, у фітнес-клуб. Спочатку взяла абонемент на три місяці, щоб подивитися, чи буде в мене виходити, чи мені це сподобається. Мені сподобалося, я почала відчувати легкість в тілі. Тож продовжила абонемент ще на рік. І зрозуміла, якщо ти хочеш бути здоровою людиною, треба займатися спортом.

- Яка користь від щоденної руханки, на вашу думку?

- Ранкова руханка допомагає організму прокинутися і зарядитися на цілий день енергією. Якщо займатися кожного дня, посилюється циркуляція крові, поліпшується обмін речовин, підвищується імунітет, тонус м’язів, знижується ризик ожиріння, покращується рухливість.

- Як багато людей беруть у цьому участь? З яких сіл чи містечок?

- Багато моїх знайомих займаються руханкою он-лайн – з Аджамки, з Червоного Яру, родичі, які проживають у Кропивницькому та Кривому розі. Багато друзів, які виїхали за кордон на заробітки, також дивляться мої ранкові ефіри і дуже за них вдячні. Я навіть такого не очікувала, що звідусіль можуть дивитися, бо це їм цікаво.

- Які у вас плани на весну-літо? Чи плануєте проводити руханку публічно, на вулиці для громади?

- Такі думки у мене виникали давно. Проводити руханки публічно, на стадіоні чи в школі на спортивному майданчику, було б чудово. Якщо, звісно, нам дозволили б, з огляду на ситуацію з коронавірусом.

- Ви зверталися з цією ідеєю до представників місцевої влади?

- Ще не зверталася, але є такі плани. Хочеться, щоб нам виділили якусь територію, де ми зможемо займатися. А ще дуже хочеться якийсь фітнес зал, бо люди хочуть спортом займатися. Цього в селі не вистачає. Але такої можливості поки що немає.

Нашим пенсіонерам не вистачає, щоб їх хтось заряджав енергією. Щоб їх підтримувати, запалювати.

Мені дуже хотілося б, щоб у нашому великому прекрасному селі відкрили фітнес-клуб. Щоб усі ходили і займалися своїм здоров’ям, щоб покращували його. Бо сільські жителі теж цього потребують. Я своїм прикладом хочу показати, що робити руханку у будь-якому віці не пізно. Сподіваюся, що наша громада братиме приклад і будуть це робити.

- Скільки вже тривають ваші прямі ефіри?

- Пару тижнів. Спробувала – сподобалося, і я тепер продовжую. Якщо пропускаю, то відчуваю, що вже чогось не вистачає, бо разом таки цікавіше, ніж самому.

Підписуйтесь на пані Інну - у Фейсбуці

Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: