​Дві громади Кіровоградщини лідирують за фінансовими показниками по Україні

22.03.21 14:00

Понад 936 млн грн надійшло у 2020 році до загальних фондів місцевих бюджетів 21 територіальної громади Кіровоградської області, що мали прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом минулого року. Лідерами за 8 індикаторами є Петрівська і Помічнянська територіальні громади (далі – ТГ). Про це повідомляє Кіровоградський регіональний офіс Програми «U-LEADз Європою» на підставі аналізу фінансових показників громад.

Як наповнювалися місцеві бюджети громад?

У порівнянні з надходженнями 2019 року цей показник виріс на 57,2 млн грн, або на 6,5%. Лідерами серед територіальних громад щодо зростання доходів у порівнянні з 2019 роком є Помічнянська громада (+15,2%), Тишківська громада (+14,5%) та Приютівська громада (+13,2%).

Головними джерелами наповнення місцевих бюджетів територіальних громад є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок. Так, ПДФО за 2020 рік, який отримала 21 територіальна громада Кіровоградщини, становив 526,4 млн грн, що дорівнює 56,2% від загальної суми власних доходів. Плата за землю склала 183,6 млн грн (19,6% власних доходів), єдиний податок – 127,9 млн грн (13,7% власних доходів).

Найбільшу питому вагу у доходах бюджетів територіальних громад займали надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб – в середньому цей показник складав 56,2% і коливався від 31,4% в Попельнастівській громаді до 78% у Смолінській територіальній громаді. В порівнянні з 2019 роком надходження податку зросли на 27,1 млн грн, або на 5,4%. Лідерами серед територіальних громад щодо зростання ПДФО є Смолінська ТГ (+19,2%), Маловисківська ТГ (+16,9%), Соколівська ТГ (+14,6%).

Наступним вагомим джерелом доходів місцевих бюджетів територіальних громад Кіровоградщини є плата за землю. У 2020 році було отримано 183,6 млн грн. Темп приросту склав 16,1 млн грн, або +9,6%. Лідерами серед територіальних громад щодо зростання плати за землю є Помічнянська ТГ (+60,6%), Приютівська ТГ (+41,9%), Великоандрусівська ТГ (+39,5%).

Перевиконання планових показників по єдиному податку у 2020 році по територіальним громадам Кіровоградської області становить 1,9 млн грн, або +1,5%.

«За результатами рейтингу фінансових показників бюджетів громад України за 2020 рік громади Кіровоградщини, які мали прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом у 2020 році, продемонстрували гідні результати. Так, фінансовий показник власних доходів у розрахунку на 1 мешканця громади у 2020 році в середньому по територіальних громадах Кіровоградщини склав 7094 грн. Лідером за цим показником є Петрівська територіальна громада – 13 189 гривень на одного мешканця, в якої цей показник майже в 1,8 разів більший за середній по громадах Кіровоградщини. Найменший показник у Великоандрусівській громаді – 3100 грн», - повідомили в Кіровоградському регіональному офісі.

Хто отримував дотацію, а хто – сплачував?

З 21 територіальної громади Кіровоградщини п’ять були бездотаційними, шість громад отримували базову дотацію і 10 громад сплачували реверсну дотацію.

Таким чином 5 утворених громад є збалансованими за показниками чисельності населення та сумами отриманого ПДФО і не потребують фінансової підтримки з Державного бюджету у вигляді дотації;6 громад є незбалансованими і на їх чисельність населення отримувалася недостатня сума ПДФО у 2020 році, тому вони потребували фінансової підтримки з Державного бюджету у вигляді дотації;10 громад також є незбалансованими, але з ситуацією навпаки, на їх чисельність населення отримувалася велика сума ПДФО у 2020 році, тому вони сплачували частину коштів до Державного бюджету відповідно до законодавства. Така ситуація в основному спостерігалася в громадах, в яких розташовані потужні бюджетоутворюючі підприємства.

За питомою вагою базової дотації в доходах місцевих бюджетів громад лідером є Великоандрусівська ТГ - базова дотація цієї громади займає 20% в її доходах. Найменший показник базової дотації має Дмитрівська ТГ (3,2%).

Найбільшу питому вагу реверсної дотації має Мар’янівська ТГ, яка становить 37,5% від суми доходів громади.

Як громади витрачали кошти?

У середньому по громадах Кіровоградської області питома вага капітальних видатків в загальній сумі видатків становить 11,5%, а сума капітальних видатків на 1-го мешканця – 1160,7 грн.

Серед громад лідерами за цим показником є Петрівська ТГ (31,1% і відповідно 5051 грн на 1-го мешканця), Дмитрівська ТГ (23,3% і відповідно 2251,6 грн на 1-го мешканця), Компаніївська ТГ (19,3% і 1926,2 грнна 1-го мешканця).

В середньому по громадах Кіровоградської області питома вага заробітної плати у видатках загального фонду становить 68,2%. Тобто на утримання працівників, які працюють в усіх галузях бюджету громад, йде значна частина коштів.

Проте є громади, які значно знизили цей показник в своїх бюджетах. Так, в Мар’янівській ТГ питома вага заробітної плати у видатках загального фонду є лише 38,8%, в Петрівській ТГ – 45,4%, а в Попельнастівській ТГ – 54,2%.

Найбільша питома вага заробітної плати у видатках загального фонду спостерігається у Тишківській ТГ – 81,9%.

Якщо аналізувати видатки на утримання управлінського апарату громад, то найменший показник співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду (без трансфертів) мають Помічнянська ТГ (10,3%) і Петрівська ТГ (10,3%).

За підсумками 2020 року в середньому по територіальним громадам області витрати на утримання апарату управління становлять 1683 гривень на 1 мешканця громади. Найбільший показник у Попельнастівській ТГ – 3868 гривень на 1 жителя громади та найменший у Смолінській ТГ – 722 гривні на 1 жителя громади.

Крім того, видатки на 1-го мешканця в середньому по територіальним громадам області становили 8014 грн. У розрізі громад цей показник коливається від 2942 грн у Новопразькій ТГ до 11679 грн у Первозванівській ТГ.

«Підбиваючи підсумки аналізу виконання місцевих бюджетів ТГ Кіровоградщини у 2020 році за окремими показниками, хочеться відмітити окремо Петрівську селищну територіальну громаду, яка в третій групі з 277 ТГ України з чисельністю населення від 5 до 10 тисяч осіб посіла перше місце, та Помічнянську міську територіальну громаду, яка в другій групі з 134 ТГ України з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч осіб посіла друге місце за результатами рейтингу фінансових показників.

Нагадаємо, що всеукраїнський фінансовий рейтинг розроблено експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International на основі порівняння 8 показників виконання бюджетів громад.

Джерело інформації: Кіровоградський регіональний офіс Програми «U-LEADз Європою»

Довідка: Це програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: