​Боротьба з коронавірусом у селі – медики не втрачають оптимізму, але потребують обладнання

28.12.20 10:18

Пандемія коронавірусу не вщухає. Чи дотримуються правил та обмежень територіальні громади Кіровоградщини і яка ситуація на сьогодні в цілому, розповіла Маргарита Шпак, лікарка з села Червоний Яр.


- Маргарито Костянтинівно, яка ситуація з коронавірусом у вашому селі на сьогодні?

- На даний момент, ті, які хворіли, в більшості, вже вилікувалися. За два тижні в стаціонарі у нас було чотири людини, захворіли один за одним. Були такі, перебіг хвороби яких мав тяжку форму і вони потребували кисню, навіть цілодобово, були пацієнти і з двохсторонніми пневмоніями. Деякі лікувалися амбулаторно і зараз такі ще є. Лікування призначає інфекціоніст обласної лікарні, там роблять КТ, тести первинні і повторні. Коли місць не було в обласній лікарні, то нашим хворим призначали амбулаторне лікування. В селі ми самостійно вимірюємо пульсоксиметром рівень кисню, температуру, за необхідності я ставлю крапельниці, роблю уколи.

- Маєте відповідний захисний одяг?
-
Так, є захисний костюм, маски, окуляри, берет, рукавички.

- Як гадаєте, у період свят ситуація покращиться чи погіршиться?
-
Мені здається після свят, після усіх контактів, хворих буде більше. Все ж таки люди трохи розслабляться, тому кількість хворих може зрости.

-
Маргарито Костянтинівно, а сільське населення взагалі дотримується правил карантину? Чи носять маски, обмежують спілкування?
-
Так, дотримуються. Коли вірус дістався нашого села і почалися групові захворювання, тобто контактні з хворим теж заражалися, люди почали серйозніше до цього ставитися. Вдома, звісно, масками не користуються, а от в громадських місцях, обов’язково вдягають. Хоч і не одразу, але почали більше притримуватися маскового режиму. Я взагалі рекомендую дві маски одягати.

-
Які категорії населення хворіють в Червоному Яру?
-
Як і скрізь, в основному ті, хто працює і навчається, тобто ті, хто контактує з соціумом. Працівники і ті, хто відвідують різні установи – сільську раду, пошту, ФАП, школу, магазини. Пенсіонерів, до речі, не видно, вони всі сидять дома.

-
Чого потребуєте на сьогодні, якого обладнання не вистачає? До кого звертаєтеся у разі потреби, хто допомагає?
-
Часто звертаємося в агрофірму "Відродження", вони увесь час допомагають з будь-якими питаннями. Придбали автомобіль невідкладної допомоги. Цього року, за кошти сільської ради, було здійснено капітальний ремонт нашого приміщення, який тільки закінчився. А зараз нам дуже потрібні бактерицидна лампа, пульсоксиметр, кисневий концентратор. Але я знаю, що кисневий концентратор коштує не дешево, в середньому близько 30 тисяч гривень. Оскільки епідеміологічна ситуація, у зв’язку з поширенням коронавірусу, поки що не покращується, знову плануємо звертатися і в агрофірму "Відродження", до Руслана Федоровича Згривця, і до громади. Сподіваюся, спільними зусиллями придбаємо те, що необхідне нашому сільському ФАПу!


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: