​День святого Миколая — традиції свята

19.12.20 10:00

День святого Миколая здавна був особливим святом для наших предків. Зимового Миколи відзначали замість Нового року, який прийшов йому на зміну лиш у 20 столітті. Тож саме святий Миколай розносив подарунки дітлахам, карав неслухів та нагороджував тих, хто гарно поводився протягом року.

Як і в багатьох інших слов’янських святах, у цьому дні міцно переплелися християнські та язичницькі корені. Так святий, що вшановувався православною церквою, перетворився на доброго казкового персонажа з народного фольклору. За традицією, святий Миколай приносить подарунки під подушку (неслухняним діткам, до речі, дістаються різочки). В нього немає онучки-Снігурки, зате є помічники-янголи. Нині повсюдно відроджується традиція ховати під подушку дарунки до Дня Миколая -і дістаються вони не лише дітям, а й дорослим.

Також 19 грудня прийнято брати участь у благодійних заходах та допомагати нужденним, адже сам Миколай Чудотворець, за народними повір’ями, завжди опікувався бідняками. І, звісно ж, у цей день прийнято вітати рідних та близьких зі святом, зичити усіляких благ, надсилати листівки та картинки із поздоровленнями до Дня святого Миколая. Крім того привітання, звісно ж, приймають усі Миколи — для них ця дата є іменинами або днем ангела.

Джерело



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: