Юрій Корнєв: “Віримо, що дитячий сміх ще довго лунатиме в стінах Червоноярської школи”

25.10.20 10:00

Пандемія коронавірусу стала справжнім випробуванням для нашої освіти. Навіть у місті вчителям часто було важко перелаштуватись на дистанційну форму навчання. Про те, як організоване навчання під час карантину, про історію школи та її матеріальну забезпеченість розповідає заступник директора Черовноярської школи Юрій Корнєв.

-
Розкажіть коли у Червоному Ярі з’явилась школа? Яка її історія?
- Наша школа в житті мешканців Червоного Яру займає значиме місце. Хтось будував її та навчав тут своїх дітей. Хтось навчався сам і тепер приводить сюди вже третє покоління. Побудована школа була в 1973 році на кошти колгоспу ім. Мічуріна, який очолював тоді Голованов Василь Вікулович. Все село зібралось на цю знаменну подію, коли діти зайшли в нову двоповерхову будівлю, і директор Корнєв Микола Юхимович отримав символічні ключі.

Вже майже п’ятдесят років школа зустрічає учнів і дарує їм радість пізнання. Школа розвивається, змінюється, але не можна не згадати Корнєва Миколу Юхимовича, директора з сорокарічним стажем.

Школа була для нього другою домівкою та сім’єю. Його вже немає серед нас, але те, що він заклав, працює ще й досі. Він велику увагу надавав формуванню педагогічного колективу. Ще і зараз більшість вчителів, що працюють в школі прийняті на роботу ним. Колективу не притаманна плинність. Наш навчальний заклад є єдиним в районі в якому відсутні педагогічні працівники на підвозі.

- Який рівень матеріально-технічної бази у школі? Чи вистачає у школі обладнання для виконання навчальних програм?

- В 80-х роках Червоноярська школа стала базовою восьмирічною школою по впровадженню передового педагогічного досвіду при обласному інституті удосконалення вчителів. Про неї писали і в обласній, і в республіканській, і навіть в союзній пресі.

Школа приймала численні семінари, ділилася досвідом. Троє вчителів отримали звання «Відмінник освіти». Тоді і відбулось оснащення матеріально-технічної бази, яке дозволяє і зараз виконувати навчальні програми на належному рівні.

В 2000 році наша школа стала середньою, але втратила статус національної, перейшовши на українську мову навчання. В 2010 році школа отримала комп’ютерний клас на 8 робочих місць. Навчальний заклад під’єднано до мережі Інтернет зі швидкістю 30 Мбіт/с. Через Wi-Fi зв’язок доступний по всій будівлі. В 2016 році школу було реорганізовано в навчально-виховний комплекс і відкрито дошкільне відділення. В 2018 році призупинено навчання в 10-11 класах, в зв’язку з малою наповнюваністю.
- Скiльки учнiв сьогодні навчається у школі? Чи багато дiтей в класах?

- В 2020-2021 навчальному році в НВК здобувають освіту 56 учнів та 18 вихованців дошкільного підрозділу, працює 13 педагогічних працівників. Наповнюваність класів становить 5-8 учнів. Очолює заклад Землянська Любов Юріївна. Незважаючи на малу наповнюваність, педагогічний, учнівський та батьківський колективи є дружньою родиною. Все село збирається на заходах, що проводяться в школі, а школа приймає активну участь в житті громади.

Директорка - Любов Юріївна Землянська
Директорка - Любов Юріївна Землянська
Навчальний заклад працює над проблемою «Створення умов для формування в учнів та вихованців мотивації до навчання, їх самореалізації та самовдосконалення з метою забезпечення якості освітньої діяльності кожного учасника навчально-виховного процесу». Наші учні неодноразово були переможцями учнівських олімпіад районного та обласного рівнів. Випускники нашої школи зараз успішно навчаються у вищих навчальних закладах Кропивницького, Києва, Харкова, Полтави та Дніпра.
- Чи важко дiтям пiд час дистанцiйного навчання? Якi труднощi виникають? Як органiзоване навчання на карантинi?

- Поточний 2020 рік приніс несподівані виклики та труднощі. Пандемія короновірусу змусила шукати та випробувати нові методи навчання. Під час карантину було організоване дистанційне навчання в групах месенджера Viber. Групи створені в кожному класі. Учасниками груп є учні (або їх батьки), вчителі-предметники та адміністрація закладу освіти. Окрема група створена для педагогічних працівників для координації роботи.

Адміністрація закладу, будучи учасниками груп, контролює виконання навчальних програм, обсяги навчальних матеріалів, що задаються та домашніх завдань. Зворотній зв’язок з учнями організовано наступними способами: - учні фотографують виконані завдання в робочих зошитах, або в зошитах з друкованою основою, і пересилають вчителю; вчитель в графічному редакторі перевіряє виконану роботу і пересилає учню; - вчителі готують тестові завдання в Google-формах з миттєвим оцінюванням; відповіді при цьому зберігаються на Google-диску вчителя; - особистий мобільний зв’язок між учнями (батьками) та вчителями. Ми віримо, що разом ми можемо подолати всі труднощі і дитячий сміх буде ще довго лунати в стінах нашої затишної школи.


Записав Олександр Нікітін, фото надані героєм розповіді




  • Директорка - Любов Юріївна Землянська

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: