​В очікуванні виборів: оптимізм у маленьких селах

15.10.20 10:00

Невеличкі села в очікуванні виборів не втрачають оптимізму. Михайло Безверхній, сільський голова Веселівки сподівається, що об’єднання територіальних громад призведе до покращення ситуації в маленьких селах.

Михайло Безверхній, сільський голова Веселівки
Михайло Безверхній, сільський голова Веселівки
- Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, коли було засноване село та як воно розвивалося?

- Село засноване у 1921 році, переселенцями з Аджамки. В основному, розвиток території почався у 80 роках минулого століття. Тоді, згідно до рішення обласної ради, на нашій території було побудовано 56 будинків, силами підприємств міста Кіровограда – «Радіозаводом», «Гідросилою», «Червоною зіркою». Нові будинки були віддані жителям села – на той час, механізаторам і дояркам. Тоді до нас приїжджала в основному молодь. Був у нас голова колгоспу – Євген Малина, за його керівництва почалося будівництво, а на зміну йому прийшов Михайло Задорожній. Потім працювала Людмила Корнієнко, а тепер от я. Раніше все колгоспи будували, а держава потім повертала кошти. Дороги так будували, тягнули газ, не скрізь, правда, встигли – деякі села лишилися газифікованими лише до половини.

- Яка зараз інфраструктура села – які є заклади, установи, підприємства, хто з бізнесу допомагає розвивати село?

- В селі, свого часу, була збудована нова школа, розрахована на 360 учнів. Колись у нас було по 130-150 учнів, а сьогодні навчається 72. Ми створили навчально-виховний комплекс – садочок перевели на перший поверх школи. В дитсадочок ходять 25 дітей. Там тепло, забезпечене хороше харчування. Але побачимо що буде далі, чи буде громада, чи буде фінансування на утримування цієї школи. Якщо ми увійдемо в Аджамську ОТГ, то, думаю, що 1-4-ті класи і садочок будуть у цьому приміщенні, а учнів старшої школи автобус возитиме в Аджамку. Одним словом, буде так, як вирішить громада і депутатський корпус. Все залежить від фінансування.

ФАП у нас теж є, приміщення газифіковане і відремонтоване. Витрати на опалення покриває сільська рада.

Основними бюджетоформуючими підприємствами є ПП «Могутнє», понад 1400 гектарів землі, орендують паї у людей. Фермерське господарство «Гордієнко» - 250 гектарів та СВК «Іскра» - до 200 гектарів. Є також 70 одноосібників. Цього року неврожай.

Михайло Безверхній, сільський голова Веселівки
Михайло Безверхній, сільський голова Веселівки
- Ви є сільським головою – які актуальні проблеми вирішуєте і як оцінюєте нинішній стан справ у селі та перспективи розвитку?

- Цього року складна ситуація з бюджетом, їжджу в район, щоб допомогли. У нас найбільша агрофірма «Могутня». Але вона зараз не сплачує податки у місцевий бюджет. Кошти пішли в державний бюджет. А ми ці кошти планували вкласти у розвиток території в цьому році. Нам під ці кошти зробили ремонт центральної вулиці в селі. І я тепер не знаю, як заплатити ці 200 тисяч за ремонт дороги. Ситуація складна. Я розумію і керівника агрофірми. Фактично, якби не робили цю дорогу, то може б якось дотягнули до нового року. Але не падаємо духом, чекаємо, що пройдуть вибори і щось налагодиться. Податки будуть йти в громаду. На сьогодні всі дороги в селі або асфальтовані, або насипні. Під’їзд є до кожного двору.

- Який у вас досвід роботи сільським головою?

- Сільським головою я працюю з 1994 року.

- Пане Михайле, чого очікує громада від наступних виборів, від об’єднання громади, від реформи децентралізації?

- Я думаю, коли об’єднаємося, буде трохи краще – 60% бюджету буде направлятися на розвиток території, буде працювати депутатський корпус, який прийматиме важливі рішення. Я спілкувався з сільськими головами. Гадаю, хто б не став головою ОТГ і старостами сіл, всі будуть відстоювати кожну територію. Все має працювати!


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: