Аджамська об’єднана громада потребуватиме оновлення нормативної грошової оцінки земель

08.10.20 10:00

Для експертів, які працюють у сфері місцевого самоврядування, не секрет, що своєчасне оновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів має вагоме соціальне та економічне значення. Адже це напряму впливає на дохідну частину місцевих бюджетів, тому згідно з Законом України «Про оцінку земель» ці роботи проводяться не рідше ніж один раз на 5-7 років.

Наш сайт поцікавився у Держгеокадастрі, які населені пункти не провели оновлення нормативної грошової оцінки земель. З’ясувалося, що, відповідно до вимог статей 13 та 18 Закону України «Про оцінку земель» та згідно із даними Довідника показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів на 2020/2021 оціночний рік оновлення нормативної грошової оцінки земель потребує... 710 населених пунктів Кіровоградської області.

З ниє них у ІІ півріччі 2020 року – 653 населені пункти і у першому півріччі 2021 року – ще 57 населених пунктів. У тому числі у Кропивницькому районі оновлення не провів 61 населений пункт. Це і села Аджамської громади також.

Відповідно до пункту 2 розділу ІІІ Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, який затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 № 489, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.12.2016 за № 1647/29777 з метою внесення даних до Державного земельного кадастру про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів оформлюється електронний документ відповідно до вимог Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051.

Аби забезпечити можливість застосування оновленої нормативної грошової оцінки земель населених пунктів вже з 01 січня 2022 року, згідно з вимогами пункту 271.2 статті 271 Податкового кодексу України, необхідно оприлюднити рішення про її затвердження до 15 липня 2021 року.

Для проведення цих робіт необхідно:

1.Передбачити відповідні кошти на проведення робіт у місцевому бюджеті (ст. 209 Земельного кодексу України передбачає можливість спрямування на виконання цих робіт коштів, отриманих в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва). Додатково інформуємо, що розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 06.08.2019 №952-р затверджено Порядок надання субвенції з обласного бюджету районним, міським (міст обласного значення) бюджетам та міським, селищним і сільським бюджетам об’єднаних територіальних громад на реалізацію заходів програми розвитку земельних відносин в Кіровоградській області. Субвенція спрямовується в тому числі і на проведення нормативної грошової оцінки земель на умовах співфінансування за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

2.Обрати розробника технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок (відповідно до статті 7 Закону України «Про оцінку земель» це особи, які згідно з Законом України «Про землеустрій» мають право на здійснення діяльності у сфері землеустрою) та укласти договір на виконання робіт з виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту;

3.Затвердити нормативну грошову оцінку рішенням сесії відповідно до статті 23 Закону України «Про оцінку земель».

Інформацію надіслала Ольга Кизименко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: