​Тетяна Зайченко: «Підтримую кожен проект, що реалізовується з користю для людей»

09.09.20 10:00

Розвивати сільську територію завжди було непросто. Адже не все залежить від стабільного і достатнього фінансування з місцевого бюджету. Успіх багатьох проектів пов'язаний, перш за все, з ініціативними та позитивно налаштованими громадськими активістами, з підтримкою їхніх проектів місцевою владою. Тетяна Анатоліївна Зайченко очолює Аджамську сільську раду вже п’ять років. Вона точно знає, що успішна громада – це командна робота і бажання працювати, щоб разом змінюватися та вдосконалюватися.

Тетяна Зайченко, фото з сайту Адажмської сільради
Тетяна Зайченко, фото з сайту Адажмської сільради
- Тетяно Анатоліївно, Аджамка є однією із найбільш розвинутих громад у Кіровоградській області. Як давно ви очолюєте сільську раду і чого вам вдалося досягнути за цей час?

- Сільським головою я була обрана в 2015 році. Працюю першу каденцію. За ці роки зроблено багато. Завдяки децентралізації в сільському бюджеті з’явилися кошти, які ми, з депутатським корпусом, перш за все, направляли на вирішення проблемних питань в освіті та в медицині, на ремонт доріг та підтримку сімей учасників АТО, дітей з малозабезпечених сімей. Я місцева жителька Аджамки. До цього працювала у базовому господарстві. Потім була головою батьківського комітету. А з початком війни з місцевими жителями створили волонтерський рух – цим займаємося і досі, це в нашому серці. Свою волонтерську діяльність спрямовуємо і на розвиток нашої сільської території. Наш бюджет, в основному, наповнюється завдяки земельному податку та податку на доходи фізичних осіб. А додатково долучаємо ще меценатів для вирішення тих чи інших питань.

Фото з сайту Адажмської сільради
Фото з сайту Адажмської сільради
- Розкажіть про інфраструктуру села. Що є, чого немає?

- На території Аджамської сільської ради дуже розгалужена інфраструктура. В нас одна з найкращих і найбільших сільських шкіл у Кіровоградській області, з наповненням 381 дитина. Також маємо два окремих дитячих садочки – «Білочка» та «Веселка». В кожному створені комфортні умови. За ці роки відновили і відремонтували кімнати, санвузли. В кожному садочку, на даний час, по три групи. Також на території розташована Аджамська лікарська амбулаторія, яка обслуговує не лише жителів Аджамки, а й навколишніх сіл - Червоноярської, Новоолександрівської, Веселівської сільських рад. А це приблизно шість тисяч жителів. Працюють у нас двоє сімейних лікарів – Леонід Челішвілі (завідувач амбулаторії) та Валентина Мальована. Більше 60 років у нас працює місцева пожежна команда. Оскільки ми є більш віддаленою територією від міста Кропивницький, місцева команда може локалізувати пожежу до приїзду підмоги з міста або ж навіть самостійно ліквідувати.

- Я так розумію, що на цьому ви не зупиняєтеся і вам є ще про що розказати…

- Це я тільки почала. На нашій території працює громадська організація «За щирість української душі та велич українського народу». Першим керівником була Зоя Бондаренко. Через закордонний проект ця організація залучила кошти на ремонт дитсадка «Білочка» - це наша архітектурна пам’ятка. Потім ще залучали кошти на поточні ремонти дитсадків.

В Аджамці також працює будинок для людей похилого віку «Затишна оселя». Маємо власний будинок культури. При ньому працюють, як гуртки, так і клуб за інтересами – «Незвичайні посиденьки». Керівник – Світлана Кравченко. Тут збираються жінки більш старшого віку, теж дуже активні та ініціативні.

Є у нас діюча бібліотека, що співпрацює з школами та садочками. Розташована на першому поверсі сільської ради. Вона вже стала своєрідним інформаційним центром – колектив власними силами випускає місячний аджамський бюлетень. Попри сучасний світ, поглинутий інтернетом, бібліотеку активно відвідує і молодь, і люди старшого віку.

Окрема гордість – наша Аджамська сільська музична школа, в якій навчаються більше 50 дітей. На даний час, сама будівля, перебуває в стані капітального ремонту, що повністю фінансується із сільського бюджету. Це великі кошти – до 1,5 млн. Проектом передбачено капітальний ремонт покрівлі і другого поверху.

Фото з сайту Адажмської сільради
Фото з сайту Адажмської сільради
- Як на рахунок фермерських господарств, їх у вас багато?

- На території Аджамської сільської ради працюють загалом 36 фермерських господарства, три з яких базові – ТОВ Агрофірма «Промінь», ТОВ «Деметра Л» і ТОВ «Маяк Р». Господарську діяльність також ведуть 526 одноосібників. Вся територія покриває 18 тис гектар, в тому числі ріллі приблизно 14 тис гектарів.

- Як відбулося об’єднання територій?

- Ще з 2015 року ми ініціювали створення Аджамської громади, а у 2016 році був затверджений перспективний план розвитку Кіровоградської області, згідно з яким наше об’єднання мало відбутися у форматі трохи більшому, ніж, на даний час, ми йдемо на вибори. Наразі маємо об’єднання чотирьох сільських рад – Аджамської, Червоноярської, Веселівської та Новоолександрівської. Саме в такому складі йдемо на вибори у громаду. Відповідно до рішень кабміну, цей формат вже затверджено. Звичайно, все відбулося добровільно. Хоча, нам так і не вдалося об’єднати всіх сусідів. Є такі, які виявили бажання залишитися у складі району.

&ft4 - Тетяно Анатоліївно, на вашу думку об’єднання громад позитивно впливає на розвиток територій?

- Децентралізація для сільських територій корисна. Я три роки їздила до сусідів, ми проводили неодноразові обговорення. Я сама за спеціальністю економіст-фінансист. Всім намагалася донести, що ми втрачаємо додаткове фінансування. Всі знали, що ми будемо громадою в центрі з Аджамкою, бо вона має перспективи. В минулому була районним центром. Перші п’ять років держава виділяла інфраструктурну субвенцію на розвиток території, а вона у нас велика. Тільки в Аджамці проживають до 4 тисяч людей. І за ці роки наша територія втратила близько 12 млн інфраструктурної субвенції. Кошти, які можна було б спрямувати на те саме освітлення, якого в нас немає, ремонти доріг і т.д. Тим паче, що ми маємо готові проекти, які потребують фінансування. Але, на даний час, маємо те, що маємо.

Фото з сайту Адажмської сільради
Фото з сайту Адажмської сільради
- Чи вистачатиме коштів на всіх?

- Що стосується децентралізації в нинішньому форматі, то, на забезпечення життєдіяльності всієї інфраструктури, як і Аджамки, так і навколишніх сільських рад, бюджету буде вистачати. Але для розвитку потрібно буде додатково залучати кошти інвесторів і меценатів, прописувати стратегії розвитку, щоб їм було вигідно заходити на наші території. Необхідно працювати над створенням додаткових робочих місць, адже умови для проживання маємо гарні – екологічно чиста територія, багато ставків. А от з роботою для молоді, на жаль, проблема. Вони мають або займатися власним підсобним господарством, якщо в родини є земля, або їздити в Кропивницький на роботу. На даний час, більше молоді навіть їздять за кордон на роботу, але повертаючись у рідне село, всі хочуть, щоб такі ж умови, як за кордоном, для них були створені і на нашій території. Тому я знаю, що буде важко, проблем багато. Але все реально, коли є команда і бажання працювати.

Фото з сайту Адажмської сільради
Фото з сайту Адажмської сільради
- Тетяно Анатоліївно, багато в селі ініціативних людей?

- Звичайно багато! Аджамка – це козацьке село, якому вже понад 350 років. Ми започаткували власну традицію – відзначаємо День села щороку у третю суботу серпня. В цьому році, на жаль, через ситуацію з карантином, масові заходи не проводили. Все було в режимі он-лайн, але людям сподобалося, що вони були почуті, їм приділяється увага. На території у нас працює і ветеранська рада – голова Людмила Коваль. Дуже активний педагог.

Є у нас Ольга Негода, діюча депутатка і педагог-організатор, яка згуртувала навколо себе діток і започаткувала ініціативу – «Zero Waste School» з проектом «Аджамка сортує сміття». Одним словом, залучаємо активних жителів. Якщо кожен з активістів візьме той чи інший напрямок – одні екологію, другі – медицину, треті – освіту, четверті – благоустрій території, то ми швидше досягнемо результатів. У нас є співпраця з усіма. І віримо, що закінчиться війна, наші хлопці повернуться додому, а це ті самі трактористи, машиністи, які могли б працювати і розбудовувати рідний край, але нині захищають нашу території.

Активістів багато, і не тільки серед молоді. У нас багато активних пенсіонерів, які не поступаються молоді. Наталія Старосадча – директор школи, яка згуртувала прекрасний педагогічний колектив. До речі, у нашій школі працюють всі місцеві вчителі, з міста ніхто не їздить. І в лікарні також місцеві лікарі. Маємо також власну футбольну команду «Відродження». Минулого року вони грали, в цьому, через карантин – ні. Але ми завжди їх підтримували – купували форму, придбавали м’ячі.

Фото з сайту Адажмської сільради
Фото з сайту Адажмської сільради
- Судячи з усього, ви підтримуєте абсолютно всі місцеві ініціативи?

- Я підтримую все, що робиться з користю для людей. Завжди тільки за. Бувають різні думки, але якщо щось дуже треба, всі об’єднуються. Приймаємо рішення громадою. І все виконуємо. Коли є потреба – намагаємося її задовольнити. Бо звідси починається бажання жити і працювати на рідній землі.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: