​«Аджамка сортує сміття» - приклад успішної регіональної ініціативи!

04.09.20 10:00

Кілька років тому в Аджамці було започатковано проєкт «Аджамка сортує сміття». Це стало можливим завдяки ініціативі кількох людей, які підключили до цього процесу сільську владу та громаду. З чого все починалося, яких результатів вдалося досягнути і чи відбувається сортування сміття нині, розповіла Ольга Негода, вчителька Аджамської школи і депутатка сільської ради, яка активно включилася у цей процес.

- Пані Ольго, що це за ініціатива? Хто її започаткував?

- Це давня історія. В нашій школі ще в 2016 році з’явилася група ініціативних вчителів - географиня Тетяна Ярошенко та біолог Олександр Параниця. З учнями нашої школи вони почали збирати макулатуру. Загалом вдалося зібрати 1,5 тони. На виручені кошти придбали у школу цифровий мікроскоп, аналогів якому досі немає в Кіровоградській області.

Потім почали збирати кришечки і передавати їх волонтерці Тетяні Силі. А згодом розпочали співпрацю з українською благодійною організацією «Klitschko Foundation» (Фонд братів Кличко). Вони якраз оголосили екологічний конкурс, в якому ми здобули перемогу. Як переможців нас запросили до Києва на триденний тренінг, що став стартом нашого проекту «Аджамка сортує сміття». Тоді нам дуже допомогла тренерка Ірина Прокоф’єва, яка є чудовою успішною проектною менеджеркою.

Але, ініціативна група з нашого села – один вчитель і четверо учнів зрозуміли, що самостійно не зможуть реалізувати цей проект, тому звернулися до сільського голови Тетяни Зайченко за підтримкою. До речі, поїздку в Київ на тренінг нам профінансували місцеві фермери саме на прохання пані Тетяни. На той час питання сортування сміття було дуже актуальним, в Україні було прийнято спеціальний закон, пов'язаний з цим. Наша громада отримувала спеціальні приписи, що стосувалися необхідності сортування сміття.

- Розкажіть трохи детальніше про конкурс?

- Конкурс проходив в рамках проєкту «ZeroWasteSchool» від фонду Кличко. В ньому взяли участь 50 команд з усієї України. Головним призом був прес для брикетування відходів. Забігаючи наперед скажу, що за результатами, ми увійшли у 25 команд-переможців і виграли цей прес для брикетування сміття. Уявіть наше здивування, коли ми побачили, що потужності виробника цього агрегату розташовані в Кіровоградській області. Нині сортуємо пластик, макулатуру, кришечки.

- У конкурсі ви перемогли з проектом «Аджамка сортує сміття». Що було зроблено в процесі його реалізації?

- На реалізацію власного проекту «Аджамка сортує сміття» ми мали півроку. І цей проект мав просвітницьку мету. Так, наприкінці травня 2018 року ми провели еко-тренінг для громади села у два етапи – окремо для дорослих і окремо для дітей. Наш тренінг відвідали і представники бізнесу, і лідери кількох громадських організацій з Кропивницького. Був присутній і представник компанії «Екостайл». З цією компанією нам би хотілося співпрацювати в напрямку сортування сміття, але бюджет нашої громади, на жаль, не потягнув співпрацю з цим підприємством.

До речі, кошти на організацію тренінгу – це заслуга школярів, які взяли участь у еко-ярмарку. Самі напекли та продавали солодощі.

На території села ми також розповсюджували книжки для діток про тварин і рослини, про важливість виготовлення та використання виробів з переробленого паперу.Ми організували кінопоказ просто неба, під час якого презентували наш власний соціальний ролик про 12 правил правильного поводження з відходами.

Розумієте, як би там не було, а ще багато людей, які скептично налаштовані по відношенню до необхідності сортування сміття, як в містах, так і в селах. Ми також розробили власні буклети, друк яких профінансували місцеві фермери за підтримки Тетяни Зайченко. Відвідали сусіднє село Веселівка з просвітницькою метою. А у Всесвітній день прибирання провели першу толоку. Прибирали всі разом, підключилися підприємства та установи. Попри те, що в той день був дощ, нам вдалося поприбирати.

- Пані Ольго, чи є в селі організований вивіз сміття?

- З 2018 року в Аджамці розпочався організований вивіз сміття. Один з фермерів забезпечує громаду вантажним автомобілем.

- Чи сортують сміття мешканці Аджамки?

- У 2018 році депутатський корпус заклав у бюджет 30 тисяч гривень для сортування сміття. Але цієї суми замало, не вистачить на облаштування навіть одного сортувального майданчика. Ми придбали якісні бокси, що встановлені у школі, садочку та сільській раді. Окремо збираємо пластик, скло та макулатуру. Залишок коштів було перерозподілено на інші статті витрат.

Ми також провели опитування і з’ясували, що наші сільські домогосподарства мають чимало скла, його треба зібрати і вивезти. Тож, за три дні ми назбирали 7 тон і відвезли на переробку. Отримали за це більше 5 тисяч гривень. Їх витратили на придбання костюмів та футболок для місцевих шкільних команд, решта пішла на потреби школи.

Того ж, 2018 року, в рамках проекту «Аджамка сортує сміття» ми виготовили якісні бокси для відпрацьованих батарейок. Їх усього п’ять. На жаль, на сьогоднішній день, ми нікуди не можемо їх відправити, бо переробки в Україні немає, а за кордон відправляти занадто дорого. Тому поки що зберігаємо і чекаємо, коли буде нагода віддати їх на переробку.

- Яка ситуація нині з ініціативою сортування сміття?

- Дітки, які започаткували цей рух, вже випустилися з нашої школи. Наразі команда «ZeroWasteSchoolAdzhamka» повністю оновлена. І вже інші школярі продовжують рухатися в цьому напрямку. Минулого року, наприклад, вони брали участь у конкурсі в режимі он-лайн вже, як ментори. А мене запрошували в тренерський склад. Тому проект живий і у нас багато планів на цей рахунок. Бо проблема сортування сміття – надзвичайно важлива в сучасному суспільстві.

Ольга Негода також розповіла, що цього навчального року у школі буде діяти новий гурток "Еко-стиль: поводження з відходами". Детальніше про нього розповімо незабаром - у розділі "Гуртки" на сайті "Аджамка.Інфо".


Записала Ася Цуркан, фото – спільноти «Аджамка сортує сміття»




Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: