Аджамський орнітологічний заказник у рейтингу кращих місць для спостереження за птахами в Україні

02.09.20 10:00

Спостереження за птахами (з англійської – "birdwatching") вже давно стало популярним хобі в Британії, США, Франції та інших країнах. А віднедавна ним дедалі частіше цікавляться в Україні.

Я
кщо раніше за птахами спостерігали професійні науковці, натуралісти, а також мисливці, то нині це заняття поширилося і серед туристів та любителів природи. У 1900 році орнітолог Френк Чепмен зі США запропонував замінити традиційне різдвяне змагання мисливців обліком птахів. Це була перша акція, на якій з не меншим азартом хвалилися не кількістю вбитих птахів, а списками порахованих.

Зараз це хобі поширене у всьому світі, птахоспогляданням захоплюються різні люди — від дітей до пенсіонерів, люди різних професій та статків, з різними фізичними можливостями. Ви ще вагаєтесь, чи спостереження за птахами підходить для вас? По-перше, для цього непотрібно їхати далеко, адже навіть на території Кіровоградської області є як мінімум два місця, де варто спостерігати за птахами - це Аджамський орнітологічний заказник та Кременчуцьке водосховище.

Фото з сайту zruchno.travel
Фото з сайту zruchno.travel
По-друге, Ганна Кузьо, авторка блогу “Все про птахів з Ганною Кузьомає для вас ще кілька порад:

- не обов’язково бути орнітологом. Для початку достатньо уважно та допитливо ставитися до довкілля і ви почнете помічати, що природа рідного краю не менш цікава, ніж африканські савани чи тропічні ліси. Вмикайте режим дослідника!
-
знайдіть спільноту однодумців — вони проконсультують, які види птахів найчастіше зустрічаються в околицях. У ФБ сформовані великі спільноти бьордвочерів “Птахи України” та “Бьордвочинг в Україні”.На них варто підписатися — безліч красивих фотографій птахів не лише наповнять життєпис естетикою. Якщо уважно читати назви птахів, час та місце спостережень, можна ще й багато чого навчитися.
-
якщо ви серйозно зацікавилися птахами, буде корисно придбати бінокль або фотоапарат. Навіть старенький вживаний бінокль “відкриє очі” на безліч птахів, яких ви раніше просто не бачили.
-
звертайте увагу на голоси птахів. Весною та літом багато птахів крутяться в кронах дерев та в кущах і, на перший погляд, ви можете нікого не помітити. Проте, прислухавшись, ви розпізнаєте чимало видів птахів навіть у себе за вікном.
-
якщо не вмієте визначати птахів, і все маленьке видається горобцем, а більше — вороною, то стане в нагоді онлайн курс Ганни Кузьо. Ви отримаєте базові знання про визначення птахів, познайомитесь зі 150 найбільш поширеними птахами України та отримаєте корисні матеріали для подальшого вивчення.
-
спостерігаючи, пам’ятайте, що це чийсь дім, а ви в гостях. Не шуміти — це не дитяче правило, а спосіб зменшити кількість стресу в житті пернатих. Не вмикайте запис голосів птахів, щоб не дратувати. Не лізьте до гнізд, щоб не вказати ненавмисне шлях хижаку. Не підбирайте пташенят, якщо вони не поранені, адже це викрадення чужих дітей.

Насправді спостерігати за птахами цікаво всюди — пернаті живуть навіть у багатоповерхівках. Крім добре відомого голуба сизого, у нас над головою оселяються горихвістки чорні, боривітри звичайні, шпаки, синиці, галки, сичі хатні та інші птахи. Але є справді унікальні місця – пташиний рай. Про них пише сайт lowcost.ua, включаючи у список найцікавіші місць і з них в Україні і Аджамський орнітологічний заказник.

Фото з сайту zruchno.travel
Фото з сайту zruchno.travel
Сайт Зручно.тревел пише, що цей заказник був створений в 1991 році і є досить невеликим, бо займає менше 70 гектарів. Власне це – одна мальовнича балка поряд з річкою Чорна, яка впадає в Аджамці. Заказник був створений для охорони безлічі видів птахів, що мешкають тут, зупиняються під час міграції, або зимують, серед яких рідкісні для цих місць сірі і білі чаплі. Можна тут зустріти і занесеного в Червону книгу ходуличника, рідкісних чайок і інших птахів. Багато видів птахів облюбували тутешні водойми для осіннього збору зграй перед відльотом на зимівлю. У цей період кінця літа і початку осені водна гладь буває повністю покрита птахами. Флора заповідника різноманітна. У прибережно-водній зоні ростуть широколистий рогіз і болотний хвощ. Навколо багато верб різних видів. Серед різнотрав’я луків – звіробій, жовтець, смілка.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: